Aprilvakantie 2017 rondje IJsselmeer



De eerste week van de meivakantie (die dus in april valt) zijn we van plan een kleine week te zeilen. De voorspellingen zijn allesbehalve aantrekkelijk, alleen van de windvoorspelling worden we wel blij.

Floor wil graag shoppen in Amsterdam, dus het wordt een rondje IJsselmeer. Zondagavond vertrekken we naar de boot. Maandagochtend op tijd weg, met Lelystad als doel. Eerst op de motor een stukje Prinses Margrietkanaal, maar dan kan al vrij snel het zeil omhoog en dan zeilen we lekker door tot Lelystad. Het is dus best koud, muts en handschoenen zijn niet overbodig.

Het is al best een tijdje geleden dat we met de boot in Lelystad zijn geweest. We gebruiken de nieuwste haven, de Bataviahaven, waar ook mooie klippers liggen. We vluchten naar de houtkachel en het lekkere eten bij Jorrit & Emmy. De volgende morgen wachten we tot de wind gedraaid is naar het westen. Westenwind is qua richting goed, maar betekent wel dat we van lagerwal weg moeten komen. Het waait 6 Bft, is 8 graden en af en toe een regen/hagelbui waarin nog wat meer wind zit. Het is dus feest op de Emergo, vooral Floor heeft het zwaar te verduren. Als we wat bij de kust weg zijn en de wind ook wat afneemt wordt het een stuk aangenamer en we varen vlot het IJ op en door naar de Sixhaven. Eind van de middag lopen we al in de Kalverstraat en is de pittige zeiltocht alweer vergeten.

Woensdag vermaken we ons in Amsterdam en donderdag (Koningsdag) slenteren we eerst met heeel veeeeel andere mensen door Amsterdam en vertrekken rond 3 uur naar Enkhuizen. Dat wordt een perfect tochtje, want de voorspelde 4 Bft uit het westen is er gewoon, lekker constant. We zeilen dus als een speer naar Enkhuizen.

De volgende ochtend vertrekken we zodra Huib en ik wakker zijn, in een mooi zonnetje met beetje NNW-wind. Stavoren is precies te bezeilen, hoog aan de wind. Dat betekent dat we vervolgens ook van Stavoren naar Heeg weer lekker door kunnen zeilen. Pas vlak voor de Houkesloot moeten de zeilen er af en tuffen we de haven in.

Precies vijf dagen uit en thuis, maar het voelt veel langer. Het was afgrijselijk koud, de hoeveelheid neerslag viel weer erg mee en we hebben erg lekker kunnen zeilen door de mooie wind.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

De hosting en het beheer van deze site wordt gesponsord door Jorrit-Photography